Jokainen suomalainen heittää roskiin noin 20-30 kiloa ruokaa vuodessa. Nelihenkisessä perheessä ruokahävikin laskuksi tulee peräti 500 euroa joka vuosi.
Laura Seppä/Arkisto
Laura Seppä
Pyhäjokiseudun toimitus siivosi alkuviikosta jääkaappia. Roskiin meni neljäsosa viime viikolla syömättä jäänyttä pitsaa ja vanhentunut salaatti. Se ei ole kovin mahdoton määrä heittää haaskioon, mutta turhaa tietysti sekin.
Roskiksen äärellä mieleen nousivat moneen kertaan kuullut puheet ruokahävikistä ja sen vähentämisestä. Aiheesta tulee toimitukseen tiedotteitakin toistuvasti. Asialla on toisinaan jokin yleishyödyllinen yhteisö, kuten Martat, toisinaan jokin yritys. Hankkeitakin aiheen ympärille on polkaistu.
Näiden ruokaroskamietteiden nostattama pikainen tiedonhaku toi esiin pari lukua. Niiden valossa asiaa ryhtyy ajattelemaan aivan eri tavalla.
Kuluttajaliiton mukaan jokainen suomalainen heittää pois vuosittain arviolta 20–30 kiloa syömäkelpoista ruokaa. Mitä lie yksi kauppakassillinen painaa, useamman kilon kai? Joka tapauksessa kyseessä on monta kassillista täysin hyvää ruokaa joka ikinen vuosi. Kaikki se ruoka ostetaan kaupasta. Käytetään kauppareissuun aikaa, kierrellään hyllyjen välissä ja noukitaan kaikenlaista kärryyn. Sitten siitä maksetaan siellä rahaa, kannetaan ruoka kotiin, nostellaan se kaappiin. Sitten sen ruuan annetaan olla siellä niin kauan, ettei siitä ole enää syötäväksi. Sen jälkeen osoite on selvä.
Lisää lukuja. Rahassa mitattuna ruokaroskaus tekee vuosittain noin 500 miljoonan euron loven suomalaisten lompakoihin. Nelihenkisessä perheessä se vastaa noin 500 euron vuosisummaa. Se ei ole ihan pieni raha. Sillä tekee jo hyvin kesälomareissua tai ostelee alennusmyynneistä vaikka vaatetta. Ruuassa mitattuna, sillähän se nelihenkinen perhe syö kuukauden, jopa pari, riippuen, kuinka omavaraisesta porukasta on kyse.
Tässäkin asiassa ihmiset ovat toki erilaisia. Toiset heittävät ruokaa pois enemmän kuin toiset. Joissakin kotitalouksissa ylijäämäruoka taiotaan osaksi seuraavaa ruokalajia. Joku pakastaa ylimääräisen ruuan ja syö sen myöhemmin, tai huonommassa tapauksessa unohtaa sen pakkaseen, josta se löytyy parin vuoden päästä ja lentää sitten roskiin.
Jääkaapin siivouksen lisäksi olisi erittäin aiheellista käydä myös pakastin joskus kunnolla läpi. Juuri nyt siihen on ehkä vuoden paras aika. Olettaa voisi, että suuri osa viime kesänä pakastetuista marjoista ja sienistä alkaa olla syötynä, samoin viime syksynä ja talvena pakastetuista lihoista.
Ennen seuraavaa kauppareissua voisi tehdä ainakin pienen tutkimusretken pakasteelle ja miettiä, mitä sieltä kokkailisi. Ostaisi sitten vaikka puolet vähemmän ruokaa sieltä kaupasta. Toivon mukaan ei tulisi sitten niin kovasti hävikkiäkään.
Etusivulla juuri nyt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt