Pyhäjokiseudun verkkolehdessä on video, jossa Juha Rajala kertoo veturinkuljettajan ammatista.
Heli Nurkkala
Heli Nurkkala
Veturinkuljettajan ohjaamo on paikka, jossa vain harva on päässyt käymään. Kyseinen ohjaamo on tukikohta, jossa oulaistelainen Juha Rajala tekee töitä.
Viime elokuussa kuvausryhmä seurasi päivän Rajalan kintereillä, taltioiden mitä kaikkea veturinkuljettajan työvuoroon sisältyy. Kuvausryhmän työn tulosta päästään seuraamaan ensi maanantaina (11.2.) Radalla-sarjassa.
Perhosta kotoisin olevalle veturinkuljettajalle kuljetusala on tuttua.
– Kun olin lapsi, isällä oli kuljetusyritys, joka kuljetti puutavaraa. Olin isän mukana remontti- ja huoltohommissa, joten jakoavain on pysynyt käsissä ihan pienestä, Rajala muistelee nauraen.
Oulaisiin Rajala muutti vuonna 2014 ja alkuun hän työskenteli Lumiahon Murskaus Oy:llä. Kipinä raiteille sai miehen hakemaan veturinkuljettajakouluun. Ammatti on suosittu ja koulutukseen on paljon hakijoita. Monivaiheisen valintaprosessin jälkeen hakijoista noin prosentti valitaan koulutukseen.
– Koulutus kestää 9 kuukautta. Kolme ensimmäistä kuukautta on teoriaa ja loput kuusi kuukautta työharjoittelua. VR:llä on varsinaiset opetuskuljettajat, joiden kanssa työharjoittelu tehdään, Rajala selvittää.
Tavoite on, että koulutuksen suorittaneille löytyy töitä. Rajalalle töitä järjestyi heti, mutta se ei tarkoita sitä, että veturinkuljettaja tarttuu junan ohjaksiin yksin.
– Ensimmäiset kuusi viikkoa mukana on vanhempi veturinkuljettaja. Eli seurataan, että veturinkuljettaja on varmasti valmis ja pystyy ottamaan vastuun.
Rajalalla työkokemusta on karttunut 1,5 vuotta. Veturinkuljettajat tekevät epäsäännöllistä kolmivuorotyötä, jossa työtuntien määrä vaihtelee 5–24 tuntiin. Rajala myöntää, että moni kauhistelee hänelle työvuorojen epäsäännöllisyyttä, mutta hänelle itselle se ei ole ongelma.
– Meillä on hyvät lepotilat isommilla varikkoalueilla, Rajala kertoo.
Rajala ajaa tavara- ja henkilöjunia eri reiteillä. Radalla-sarjan jaksossa matkataan ensin tavarajunalla Seinäjoelle, jossa junaa vaihdetaan pohjoiseen henkilöjunaan.
– Tavara- ja henkilöjunien ajaminen on erilaista. Tavarajunissa massaa on paljon enemmän, raskaimmat kuljetukset ovat yli 5 000 tonnia. Henkilöjunissa taas vauhti on eri. Tavarajunaa ajetaan maksimissaan 80 kilometriä tunnissa, kun henkilöjunan nopeus on korkeimmillaan 200 kilometriä tunnissa.
Tärkeä tieto sekin, että molempien pysäyttäminen vaatii kilometrin matkan radalla.
– Pääradalta tasoristeykset on poistettu, mutta esimerkiksi Iisalmen-radalla niitä vielä on. Juna tulee äänettömästi ja nopeasti, joten rata-alue ei ole tarkoitettu ylimääräistä kulkemista varten. Yhä näkee usein, kun puomien läpi pujotellaan tai tasoristeys ylitetään katsomatta.
Kuvausryhmä seurasi Rajalaa vielä toisenkin kuvauspäivän. Silloin Rajala on tavarajunan ohjaksissa ja määränpää on Kemijärvellä. Jakson esityspäivää Rajala ei vielä tiedä. Kuvauksista jäi hyvä fiilis.
– Jos jatkoa tulee ja mukaan kysytään, niin kyllä lähden. Mukava kokemus, ja pääsi näkemään itsekin, miten televisiosarjoja kuvataan. Vähän eri silmällä niitä nyt itsekin katsoo.
Radalla-jakso esitetään Sub:lla 11.2. kello 21.00 ja Katsomossa.
Etusivulla juuri nyt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Asemakatu 1, 86300 OULAINEN
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt